Saya tidak merujuk istilah kafir harbi kepada DAP - Mufti Pahang

KUANTAN - "Saya tidak merujuk istilah kafir harbi kepada DAP semata-mata, tetapi sesiapa sahaja yang menentang Islam. Itu yang saya maksudkan," demikian  kata Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman.

Menurutnya, istilah itu tidak menyentuh mana-mana individu dalam DAP, sebaliknya ia berkaitan dengan pemikiran DAP itu sendiri.

"Saya tak sebut individu tetapi DAP itu ada pemikiran yang boleh disifatkan sebagai kafir harbi. Pemikiran mereka jelas cuba memerangi atau meracuni cara hidup Islam daripada ditegakkan. Ini yang kita tentang," katanya.
Katanya, DAP adalah satu dasar politik yang ditentukan dasar mengetahui perjuangan menentang Islam.

"Kita dapat lihat perjuangannya (DAP) yang membangkang (menolak) Rang Undang-Undang Persendirian (RUU) Mahkamah Syariah ( Bidang Kuasa Jenayah) 2016 yang dibawa oleh  Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan usul itu di sokong kerajaan Malaysia (Umno).

"Mereka (DAP) seolah-olah tidak bersetuju dengan kehendak orang Islam untuk meminda RUU tersebut. Bila DAP menentang Islam ini yang kita istilah kafir harbi," katanya ketika ditemui di Masjid Sultan Ahmad Shah di Sungai Isap Damai di sini, petang tadi.

Abdul Rahman memberitahu dia tidak akan bercanggah dengan kenyataannya sebelum ini kerana perkara yang penting ialah meletakkan Islam di atas.

Katanya, Islam perlu dipertahankan dengan sebaiknya dan meletakkan agama itu di tempat yang tertinggi supaya ia tidak difitnahkan.

Selain itu, tambahnya, beliau bukan mahu berpolitik, sebaliknya berhak untuk mengeluarkan kenyataan demi kepentingan agama.

"Kita umat Islam kena faham kenapa dahulu tak ada ( kenyataan daripada ahli agama) tapi sekarang saya bangkitkan isu ini dan saya rasa ada sebab untuk saya bercakap dalam hal ini.

"Masyarakat kena faham, saya bukan bercerita pasal politik, sebaliknya saya bercerita  tentang hak kita sebagai orang Islam.

"Saya bukan bercakap cap ayam (cakap kosong) . saya bercakap ada asas agama dan saya tiada kepentingan dalam politik.

"Kalau kata saya hendak pertahankan jawatan sebagai mufti, jawatan ini dilantik atas perkenan Sultan Pahang," katanya.

Di samping itu, katanya, mufti juga merupakan individu yang menyebarkan agama dan ajaran Islam serta mengajar masyarakat kepada perpaduan.

"Kita hendaklah bersatu bukan sahaja pada umat Islam tetapi perlu bersama bangsa lain ke arah perpaduan dan kesejahteraan bersama," katanya.

Dalam pada itu, katanya, berjihad dalam Islam ini bukan hendak berperang tetapi hendak menolak perkara-perkara yang meruntuhkan atau yang cuba menyekat untuk kita menegakkan agama Islam ini.

Jelasnya, ini termasuklah menentang pemikiran harbi.

Beliau meminta agar masyarakat menghormati golongan ulama di negeri mereka.

Memetik kenyataan Abdul Rahman, dalam sebuah akhbar tempatan  melaporkannya,  DAP yang menentang hukum Islam dan mahu menubuhkan negara sekular tergolong dalam kalangan kafir harbi dan wajib ditentang umat Islam.

Beliau berkata, adalah haram dan berdosa besar bagi umat Islam bersekongkol dengan DAP.

Beliau merujuk kepada penentangan DAP terhadap RUU dibawa Presiden Pas, Abdul Hadi.

Tag : politik


0 Komentar untuk "Saya tidak merujuk istilah kafir harbi kepada DAP - Mufti Pahang"

Back To Top