jangan nak salahkan pejabat zakat semata-mata kerana dah 30 tahun bangsal ni wujud ramai penduduk tak tahu

Asaalamualaikum,

Berikutan viral hari ini ada satu keluarga daif di sungai kg malau,tanpa membuang masa malam tadi juga sy bersama rakan terus terjah mencari kesahihan kewujudan rumah ini disebabkan jarak hanyalah 2km tetapi spnjg 30tahun sy bersama masyarakat setempat tidak pernah menyedari kewujudan keluarga daif ini kerana terletak di dalam hutan di hujung perkampungan KEDA malau.Jadi sy dapat buat beberapa rumusan:-semua info yg disebarkan melalui msg yg diberikan oleh PKMD K.Pasu adalah tepat.


-jika ada viral sesuatu benda kita jgn hanya pandai menuduh melulu,keyboard warrior dan mencari kesalahan org lain sebaliknya sama2 muhasabah dan cari jalan di mana yg kita boleh bantu.


-bantuan dan ihsan didahulukan tidak mengira apa2 lambang dan pihak tambahan di bulan yg mulia ini.


-sumbangan drpd pej ZAKAT telah pun disalurkan RM450 utk setiap bulan.


-tiada pihak yg harus disalahkan sedangkan jarak sy hanya 2km pun xpernah sedari kewujudan mereka yg tinggal dalam hutan tu.


-mangsa telah menetap di dlm hutan itu semenjak hampir 30tahun yg lalu tetapi seringkali berpindah-randah ke merata tempat sehinggalah sekarang ini kembali menetap di situ berikutan tiada rumah tetap dan tanah.


-sumbangan ikhlas drpd anda x kira apa bentuk adalah dialu-alukan.


-jika xtahu jalan boleh tggalkan no tel nanti sy bgtau jalan nk p ke rumah dia.


*syukurilah segala nikmat yg kita ada.raikanlah mereka2 yg kurang bernasib baik lebih2 lagi di bulan yg mulia ini.
Tag : kerja amal


0 Komentar untuk "jangan nak salahkan pejabat zakat semata-mata kerana dah 30 tahun bangsal ni wujud ramai penduduk tak tahu"

Back To Top