Kepada semua pegawai zakat seluruh negara, aku minta maaf sebab aku dah kantoikan korang buat kerja sekadar untuk gaji sahaja.

Ye, aku tahu korang terpaksa mengikut prosedur, masuk jam 7 or 8 pagi, balik jam 5 petang. Start kerja semak nama-nama asnaf di laptop, main telefon kejap, lepas itu rehat, lepak di kedai2 dan borak kemudian naik balik.


Tugas korang mencari asnaf, padahal korang tak cari pun. Sampai petang, korang punch card, lepas itu balik. Bukan aku tak tahu, yang melenting2 dalam inbox itu kata tempat dia bagus bagai itu, i'm so sorry, aku tak percaya. Kau pergi la ke pejabat Zakat Negeri mana pun, kalau setakat nak minta RM300 sebulan bantuan dapur itu pun kena tunggu berbulan2. Itu pun tak tahu dapat ke tidak. Tambahan pula, kalau nak minta bantuan belajar, bantuan bencana yang jumlahnya ribuan ringgit, lagi kedekut.


*Kalau korang nak tahu, wang untuk orang yang nak sambung belajar wajib ditanggung sepenuhnya oleh Lembaga Zakat tanpa bayar balik.
Bangunan Pusat Zakat dinaiktaraf bernilai jutaan ringgit menggunakan duit zakat yang sepatutnya digunakan untuk menampung atap-atap bocor rumah orang miskin, gaji2 pegawai tinggi dengan angka yang tidak masuk akal ye! Aku tahu ambil zakat boleh terima gaji dari duit zakat, tetapi berpada-padalah.


Sepatutnya gaji penjaga Baitulmal dibayar oleh kerajaan, bukan Baitulmal. Korang duduk dalam pejabat zakat yang ada aircond (bayar aircond guna duit zakat), kena sedar, jika ada bencana banjir atau apa2 musibah, organisasi Islam antara bantuan yang paling lembab sampai ke tempat kejadian.
Dah la lembab itu ini, lg ada pulak prosedur bagai. Ini adalah fakta! Korang boleh rujuk, kebanyakkan bantuan bukan dari pusat zakat, tetapi hasil dana orang awam dan persendirian. Korang tahu x organisasi apa yang datang seawal 12jam pertama? Persatuan Kristian dan Buddhist!


Disebabkan lembabnya pusat-pusat zakat ini menyalurkan bantuan2, orang2 bukan Islam sudah mengambil peluang dan dengan mudah mereka sudah berjaya membuat orang Islam tertarik kepada agama mereka serta kesannya setiap kali bencana, mesti ada orang Islam yang tukar agama. Nampak tak kesan dia?


Yang duduk di dalam pejabat zakat itu takkan tahu makna kesusahan. Sebab mereka tidak pernah masuk tempat sampah untuk mencari rezeki, tak pernah menangis kerana lapar, tak pernah makan biskut untuk sara keluarga.
Korang tak rasa dan x cuba rasa. Hasilnya orang Islam terpaksa meminta bantuan dari badan2 bukan Islam sebab lagi senang nak dapat. Padahal Allah telah berfirman dalam surah Al Maidah ayat 2;


“Berlumba-lumbalah kamu dalam melakukan taqwa dan kebaikkan dan janglah kamu berlumba-lumba untuk melakukan dosa dan maksiat”
Kalau ustaz2 tak nak tegur, ini aku tegur. Aku tak takut penjara, aku tak takut mati. Ketika Baitulmal penuh dengan ratusan juta duit zakat, kita masih melihat di mana-mana sahaja masih ada pengemis Islam. Mcmana benda ini berlaku? Aku bukan blame pusat zakat 100% tetapi kalau setakat seorang dua yang amanah, takkan jadi.


Mereka yang berada di pusat zakat itu mesti tahu kan tentang skandal wang derma untuk Palestin yang bernilai RM500 juta lebih itu. Duit itu hilang kan? Ada toyol ke? Bangunan2 yang mereka duduk itu bernilai jutaan ringgit kan? Tetapi bila orang minta sedekah, korang susah nak bagi on the spot walaupun RM10!Sebab itu aku pesan, tak payah bagi wang zakat pada mereka yang tidak amanah ini. Bagi terus pada asnaf, tentunya mereka dapat tanpa perlu merayu dan mengemis.
Aku harap korang faham. Itu saja yang aku minta, faham. Pusat Zakat, sila ambil perhatian. Ubah, sepatutnya kita yang tunjuk contoh kepada bukan Islam. Bukan sebaliknya.

– Saff Rainz via THE HYPEMEDIA.

Tag : semasa


1 Komentar untuk "Kepada semua pegawai zakat seluruh negara, aku minta maaf sebab aku dah kantoikan korang buat kerja sekadar untuk gaji sahaja."

rumah atap bocor kan ? mai yg rumah2 bocor tu suroh dorang berkampung dalam opis2 pejabat agama ...setel .. kalau dorang tanye knape brkampung kat sni .... umah kami bocor tuan ...atap kt sini x boco and ade air cond... kan ? mudah

Back To Top